De Belbin test, ik ben fan! Het is namelijk een fantastische tool om een goed functionerend team samen te stellen. En dat is in feite de belangrijkste voorwaarde om de Scrum methode succesvol toe te passen. In een vorig blog heb ik je daarom al uitgebreid verteld over wat de Belbin test is. Over het ontstaan van de tool, over de verschillende teamrollen en of de test geschikt is voor jouw team. Ik kan je vast verklappen dat naar mijn mening de Belbin groepsrollen test een waardevolle tool is voor élke manager die een team samenstelt of aanstuurt. Voor teams waarbinnen er frictie is ontstaan, maar ook voor teams die al goed functioneren. Maar de Belbin test is niet alleen zeer geschikt voor het samenstellen van een team. Ook voor jou als individu is het een zeer waardevolle tool. Daarover gaat deze blog. Je ontdekt hoe de tool werkt én wat de Belbin test jou als persoon oplevert.
Iedereen die in een team werkt herkent het wel: van sommige mensen gaan je haren gewoon direct recht overeind staan. Soms is de irritatie zo erg, dat het een goede samenwerking in de weg zit. Hoe komt het nou dat sommige mensen in je allergie zitten? Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En wat zegt dit eigenlijk over jezelf? De Belbin test voor individuen is een zeer fijne tool die het antwoord geeft op dit soort vragen. De uitslag geeft jou bovendien inzicht in je natuurlijke rollen en kwaliteiten. Dit is bijvoorbeeld handig als je gaat solliciteren. Want je ziet direct of een functieprofiel hier wel of niet op aansluit. En wat er nodig is om het wél voor jou te laten werken. Je ontdekt ook wat jouw beste bijdrage kan zijn in een team en hoe je betere werkrelaties opbouwt. Nu je dit weet, wil je vast weten hoe de individuele Belbin test werkt 😉 Lees snel verder!
Belbin en de zelfperceptievragenlijst
Zelfperceptie gaat over hoe jij jezelf ziet. Dit wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk zo bent. Je zelfbeeld is jouw waarheid. Om inzicht te krijgen in hoe jij jezelf ziet, heeft Belbin de zelfperceptievragenlijst ontwikkeld. Die bestaat uit vragen over je eigen gedrag in werksituaties. Over 8 verschillende gebieden staan telkens 10 uitspraken vermeld. Bijvoorbeeld: ‘Ik hou ervan om mensen te stimuleren en te ondersteunen om goed samen te werken’. Je hebt steeds 10 punten tot je beschikking die je verdeelt over de uitspraken. Daarnaast vul je een zelfperceptie-woordenlijst van zo’n 40 woorden in, waarbij je vinkjes aankruist bij woorden die bij jou passen. Op de lijst staan woorden als perfectionistisch, behulpzaam, sociaal etc. De resultaten van deze test geven inzicht in welke Belbin teamrollen in jouw beleving bij je passen.
360 graden feedback
Het kan zijn dat jouw zelfbeeld niet (op alle fronten) overeenkomt met hoe de mensen in je omgeving jou zien. Om dit inzichtelijk te maken heeft de Belbin test de 360 graden feedback observatielijst ontwikkeld. Deze wordt ingevuld door collega’s, de leidinggevende of bijvoorbeeld de personeelsmanager. Het zijn in ieder geval minimaal 5 personen, die de observatiewoordenlijst invullen. Deze bestaat net als de zelfperceptielijst uit zo’n 40 woorden, waarbij de ‘observators’ de woorden aankruisen die zij bij jou vinden passen. De uitkomsten vullen de zelfrapportage aan en laten zien hoe anderen jou zien en beleven in een werkrelatie of team. Het kan zijn dat de observators de zelfrapportage tegenspreken of bijstellen. De uitkomsten helpen jou om effectief op ‘jouw waarheid van je zelfbeeld’ te kunnen reflecteren. Anders gezegd: je leert jezelf beter kennen door hoe anderen jou zien.
Wat levert de individuele Belbin test jou op?
Het antwoord op deze vraag heb ik eigenlijk al gegeven: je ontdekt welke Belbin rollen jou het beste passen en welke waardevolle bijdrage jij kunt leveren aan een team. Maar ook welke rollen je beter uit de weg kunt gaan. Je krijgt waardevolle handvatten om te kijken hoe en in welke functie jij het beste tot je recht komt. Dit zorgt uiteindelijk voor minder stress en bovenal: meer werkplezier!
Neem contact op |
Wil je meer weten over de individuele Belbin test? Of wil je de Belbin test toepassen binnen jouw team en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.