maart 1

Zo verhoogt de Scrum-methodiek de medewerkerstevredenheid binnen jouw organisatie

0  comments

Zo verhoogt de Scrum-methodiek de medewerkerstevredenheid binnen jouw organisatie 

Werken de mensen in jouw organisatie altijd samen in teams aan de ontwikkeling van een nieuw product? Wat leuk! Althans, als het lekker loopt. Wat als dat nou niet het geval is? Als servicelevels vaker niet dan wel worden gehaald en het product meestal niet op tijd af? Of erger: als het product niet aan de wensen en ideeën van de klant voldoet? Dan is het niet zo gek dat er een hoop gemopper is op de werkvloer. Dat medewerkers niet meer gemotiveerd zijn. En dat het ziekteverzuim hoog is. Is dit verhaal té herkenbaar? Goed nieuws: het kan echt anders! Wil jij weer tevreden medewerkers én blije klanten? Dan is de Scrum-methodiek iets voor jou.

 

Waar gaat het nou regelmatig mis in teams die samen één product moeten opleveren? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaak is er gebrek aan overzicht en structuur. Hierdoor weet niemand meer precies wie wat aan het doen is. En door tijdgebrek worden er regelmatig op het laatste moment nog snel wat aanpassingen gedaan. De Scrum-methodiek creëert dat broodnodige overzicht. Zodat een team op flexibele én gestructureerde wijze een nieuw product ontwikkelt die volledig voldoet aan de wensen en eisen van de klant. Wil jij weten hoe dit werkt? Lees dan snel verder.

De Scrum-methodiek zorgt voor ijzersterke teams  

Met de Scrum-methodiek werk je samen in zelfsturende teams in korte cycli (sprints) aan concrete tussenopdrachten. Een sprint is met andere woorden een afgebakende tijdsperiode (1-4 weken), waarin iets bereikt moet worden. Na elke sprint kijkt het team naar wat er fout ging en wat beter kan: de sprint review. Dit is één van de vier sprint events. Elke sprint begint met een sprint planning: een meeting waarin wordt besproken wat er wanneer gedaan moet worden. Dan heb je nog de daily stand-up: een dagelijkse meeting van maximaal 15 minuten waarin het team de voortgang van een sprint bespreekt. En de sprint retrospective: tijdens deze meeting wordt teruggekeken op het functioneren van het Scrum-team. De Scrum-events zorgen voor korte communicatielijnen, transparantie en scherpte. En dit zijn zeer belangrijke ingrediënten voor een ijzersterk team! Maar er is méér nodig om een team goed te laten functioneren.


Scrum hanteert 5 belangrijke kernwaarden  

In een Scrum-team zitten mensen vanuit verschillende disciplines. Hierdoor wordt het proces van alle kanten belicht en komen inzichten veel sneller naar voren. Samenwerking is dus cruciaal bij Scrum. Daarom hanteert Scrum 5 belangrijke kernwaarden: openheid, moed, respect, focus en commitment. Alleen als jij bereid bent om deze 5 kernwaarden te integreren in jouw team gaat Scrum werken. Om uit te blinken in Scrum zijn bovendien discipline en doorzettingsvermogen nodig. Maar dan zul je er ook écht de vruchten van gaan plukken.

Jij creëert namelijk gegarandeerd een ijzersterk team dat na elk project sterker wordt en meer waarde toevoegt. En team met gemotiveerde mensen die plezier hebben in hun werk. Want ze weten dat een project slaagt. Stel je de positieve vibes eens voor die dat oplevert…!

 Dit levert de Scrum-methodiek jou nog meer op 

De Scrum-methodiek zorgt voor meer focus, meer betrokkenheid, meer duidelijkheid, minder stress en vooral dus: meer plezier! Dit zorgt voor goed functionerende teams. Met mensen die de juiste mindset hebben. Een team dat waarde levert voor de organisatie, meer winst realiseert en jouw organisatie naar het volgende niveau tilt!

 

Ben jij benieuwd of de Scrum-methode iets is voor jouw organisatie? Of wil jij meer weten over de 5 genoemde kernwaarden? Download dan nu mijn gratis weggever: de 5 redenen waarom Scrum wél werkt.


Tags

Scrum methodiek, Scrum team


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN