Wist je dat Scrum ook voor zzp’ers zeer waardevol is?

Dit is waarom Scrum ook voor zzp’ers zeer waardevol is

 De afgelopen weken heb ik mensen in mijn netwerk benaderd met de vraag of ze interesse hebben om hun klantwaardes te verhogen en een betere samenwerking binnen hun bedrijf te realiseren. Vaak kreeg ik dan de reactie: “Ik ben zzp’er, dus dat is niets voor mij.”  Of: “Ik ben een éénpitter, dus dat is voor mij niet voor toepassing.” En daar ben ik het dus eigenlijk helemaal niet mee eens. Ik ben namelijk van mening dat Scrum óók voor zzp’ers (of kleine bedrijven) heel erg waardevol kan zijn. In deze blog leg ik je graag uit hoe ik dat zie.

 Allereerst, wat is Scrum? De essentie ervan is het op een flexibele en gestructureerde wijze ontwikkelen van een product. Het ontwikkelingsproces wordt opgedeeld in zogenaamde sprints. Na elke sprint wordt er een deelproduct opgeleverd. Daarna is er ruimte voor de klant op feedback te geven. Aan het einde van het proces levert het multidisciplinaire team een product af dat volledig aansluit bij de eisen en de wensen van een klant. Scrum is van huis uit bedoeld om software te ontwikkelen. Ik ben er echter van overtuigd dat je het ook in totaal andere projecten en settings kunt toepassen. En dat je er juist als zzp’er veel aan kunt hebben. Lees snel verder en ontdek hoe dat zit.

 Jij kunt de 5 kernwaarden van Scrum toepassen in je bedrijf 

Scrum zorgt allereerst gegarandeerd voor overzicht en structuur in je bedrijf en je projecten. Welke ondernemer wil dat nou niet, heerlijk toch? Maar dat niet alleen. Scrum gaat namelijk uit van 5 kernwaarden: openheid, moed, respect, focus en commitment. Dit zijn absoluut waarden waar jij ook als zzp’er veel aan hebt. Zo vormt openheid richting je klant de basis van vertrouwen en een goede samenwerking. Moed heb je nodig om ook ‘nee’ te durven zeggen tegen klanten waar jij niet blij van wordt. Respect gaat over omgaan mensen zoals jij ook behandeld wilt worden, en is dus zeer belangrijk in al je zakelijke relaties. Focus en commitment zijn cruciaal om je doelen te bereiken, flexibel om te gaan met veranderingen en om het gewenste resultaat te leveren voor je klant. Hoe waardevol zou het voor jou zijn om deze kernwaarden toe te kunnen passen binnen jouw bedrijf én binnen je projecten?

 

Scrum samenwerken met andere zzp’ers 

Dat brengt mij op het volgende punt. Werk jij regelmatig samen aan kleine projecten met andere éénpitters uit je netwerk? Dan zijn de basisprincipes van Scrum nuttig voor het projectteam; binnen Scrum het multidisciplinaire team. Want ook voor jullie kleine project is het van belang dat de juiste mensen aan tafel zitten. Als Scrum Master weet jij precies waar je op moet letten om het perfecte team samen te stellen. Het is ook heel erg nuttig voor jullie projectteam om met elkaar een aantal sprints vast te leggen en tussen iedere sprint met elkaar om de tafel te gaan zitten. Deze contactmomenten zorgen namelijk voor een efficiënte samenwerking en een optimaal eindresultaat. Hoewel je misschien niet alle facetten en rollen van Scrum toepast, weet ik zeker dat jullie projectteam heel veel heeft aan de methode en de filosofie van Scrum werken.

 

Steeds meer bedrijven willen Agile werken 

Als de grotere bedrijven tot jouw opdrachtgevers behoren, kan het ook extra waarde leveren voor deze doelgroep als jij gecertificeerd ben als Scrum Master of Product Owner. Waarom? Omdat steeds meer bedrijven Agile willen gaan werken. Veel van hen stappen dan over op de Scrummethodiek. Maar het vinden van mensen die daar al ervaring mee hebben of kennis over hebben, is erg moeilijk. Hoe mooi zou het dan zijn als jij op jou CV hebt staan dat je gecertificeerd bent?

Ben jij zzp’er en wil je weten wat Scrum (nog meer) voor jouw business kan betekenen?

Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente blog artikelen

Het beste uit je team halen?

Schijf je dan snel in voor een van onze cursussen en haal het beste uit jouw team!