februari 18

Wat is Scrum? En dit zijn de verschillen tussen én de overeenkomsten met Lean

0  comments

Wat is Scrum? En dit zijn de verschillen tussen én de overeenkomsten met Lean 

 

Het is mijn nieuwe missie om zoveel mogelijk gedreven mensen als jij bekend te maken met Scrum en Lean. Mijn nieuwe missie ja. Want na ruim 23 jaar maak ik de overstap van SAP-consultant naar Scrum-trainer en Lean-coach. De reden voor mijn switch? Je leest in het mijn vorige blog. Hoe dan ook: een nieuwe missie dus. Vandaar weer een blog. Want hierin leg ik jou niet alleen uit wat Scrum is, maar maak ik ook de vergelijking met Lean. Ik vertel jou precies wat de verschillen zijn tussen deze twee agile-methoden én wat de overeenkomsten zijn. Want die zijn er ook.

 

Met het feit dat Scrum en Lean allebei agile-methoden zijn, hebben we direct al een overeenkomst te pakken. Agile betekent letterlijk: wendbaar, flexibel of lenig. De term is in de jaren tachtig ontstaan toen softwareontwikkelaars een manier zochten om het werk creatiever en flexibeler in te richten. Vandaag de dag is agile een manier van werken, denken en organiseren, waardoor organisaties sneller en beter kunnen inspelen op veranderingen in de wereld. Tevredenheid van de klant is daarbij leidend. Maar terug naar de hamvragen: wat is Scrum? En wat is Lean?

 

Wat is Scrum? 

Scrum is een werkwijze om op een flexibele én gestructureerde wijze software te ontwikkelen. Deze manier van werken wordt ook vaak ingezet bij het ontwikkelen van een nieuw product, waarbij de klant nog niet goed weet wat hij wil. Je werkt daarbij in een multidisciplinair, zelfsturend team in korte cycli (sprints) aan concrete tussenopdrachten. Samenwerking is heel belangrijk en het team moet snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Aan het einde van een sprint lever je het product/prototype af. Vervolgens wordt er met de klant overlegd en ga je met de nieuwe wensen en eisen aan de slag. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct uiteindelijk volledig voldoet aan de wensen van de klant.

 

Wat is Lean?  

Lean daarentegen gaat over het verbeteren van bedrijfsprocessen door er op een andere manier naar te kijken. Hierdoor herken je verspillingen, die je vervolgens elimineert. Lean is in feite een aanpak om processen efficiënter en slimmer te maken. Net als bij Scrum, staat de klant centraal. Alles en iedereen in de organisatie richt zich bij Lean op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Door de klant centraal te stellen, verbeter je de kwaliteit van je product of dienst en verlaag je de kosten. Dit heeft een positief effect op de klanttevredenheid, de medewerkerstevredenheid en niet in de laatste plaats op je winst.

Scrum vs lean 

Het centraal stellen van de klant is niet de enige overeenkomst tussen Scrum en Lean. Ook het continu leren en aanpassen zie je terug in beide methoden. Maar de belangrijkste overeenkomst is, dat bij beide methoden de medewerkers een cruciale rol spelen. Het is dus niet zo gek dat bij zowel Scrum als Lean de dag start met een korte evaluatie, waarbij wordt besproken wie wat gaat doen.

Het grootste verschil tussen Scrum en Lean, is dat Lean wordt toegepast om een héle organisatie te verbeteren en bij de Scrum-methode wordt er gewerkt in teams die niet groter zijn dan tien of elf personen.

Hoewel bij beide methoden de klantwaarde centraal staat, is er ook hier een belangrijk verschil. In het Scrum-proces kan de klant constant zijn wensen bijstellen. Terwijl voor Lean het product op zo’n manier wordt gemaakt dat er geen verspillingen zijn. Beiden methoden leveren uiteindelijk dus wél een product op waar de klant blij mee is.

Welke methode is nou beter? Dat hangt van je organisatie af.

Wil jij weten welk van de twee methoden het beste aansluit bij jouw organisatie? Neem dan vandaag nog contact op voor een gratis adviesgesprek.

 


Tags

lean, LEANMETHODE, scrum, SCRUM EXPERT, SCRUMTRAINING


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN