maart 18

Wat is Lean en 5 simpele regels om het binnen jouw bedrijf toe te passen

1  comments

Wat is Lean en 5 simpele regels om het binnen jouw bedrijf toe te passen

Heb jij een enorm lange to-do-list van klussen die blijven liggen? Is er veel gemopper op de werkvloer? Zijn klanten ontevreden omdat je niet kunt waarmaken wat je belooft? Heb je een te grote voorraad? Of gaan facturen veel te laat de deur uit? Als je één of meerdere vragen met ja kunt beantwoorden, dan is het de moeite waard om je bedrijfsprocessen eens kritisch te bekijken. Dit kan met behulp van de Lean-methode. Wat is Lean? Hoe werkt het precies en waar begin je? In deze blog geef ik jou het antwoord op deze vragen aan de hand van 5 simpele basisregels.

Wat is Lean? Letterlijk betekent het ‘slank’ of ‘mager’. In deze context is het een aanpak om activiteiten die geen waarde toevoegen aan een bepaald proces te verminderen of te elimineren. Met andere woorden: werken zonder verspillingen. De Lean-methode is dus een manier om je bedrijfsprocessen te verbeteren. Anders gezegd: het is een managementfilosofie die jou anders naar processen laat kijken en in feite je werk- en denkwijze ten aanzien van structuren en processen verandert. De belangrijkste factor bij Lean werken is: de behoefte van de klant. Dit is meteen de eerste basisregel van deze beproefde methode.

1.De basis van Lean: stel de klant centraal 

Wat is echt belangrijk voor de klant? Waar liggen de behoeften? Is de klant bereid te betalen voor je product of dienst? Wat is het ‘probleem’ van de klant en wat zijn de ‘dromen en verlangens’? Wat biedt jouw organisatie om dit probleem op te lossen en die dromen waar te maken? Een gedegen marktonderzoek helpt jou antwoord te geven op deze belangrijke vragen. De antwoorden bepalen het succes van jouw organisatie.

2.Lean werken: bepaal de waardestromen 

Als je weet wat écht belangrijk is voor jouw klant, kun je bepalen welke activiteiten binnen je organisatie deze klantbehoeften vervullen. Dit doe je door jouw bedrijfsprocessen in kaart te brengen en vervolgens de waardestromen te bepalen: welke activiteit vervult de behoefte van de klant en wat niet. Er is een handige methode om dit inzichtelijk te maken: VS – Value Stream.

3.Creëer Flow met de Lean-methode 

De VS-methode creëert inzicht in activiteiten die je moet doen om je bedrijf draaiende te houden: die moet je verminderen. En in activiteiten die ‘waardeloos’ zijn: die moet je elimineren. De activiteiten die wél waarde creëren, stem je op elkaar af. Want dan ontstaat er Flow. Flow zorgt voor een kortere doorlooptijd van je productieproces en voor producten die volledig voldoen aan de wensen en eisen van de klant.

 4.Lean werken: doe alleen wat nodig is 

Oké. Je hebt nu verspillingen geminimaliseerd en alles is erop gericht om zoveel mogelijk waarde toe te voegen voor de klant. Dit heeft natuurlijk alleen maar zin als je daadwerkelijk produceert op het moment dat de klant erom vraagt: zo kom je niet met enorme voorraden te zitten. De uitstroom van producten is de trigger om voor nieuwe instroom te zorgen. Met andere woorden: doe alleen wat nodig is. Dit principe heet in de Lean-methode ‘pull’.

5.Met de Lean-methode blijf je continu verbeteren 

Lean werken betekent ook: streven naar perfectie. Binnen de Lean-methode staat perfectie voor continu leren. Bijvoorbeeld met een vaste overlegstructuur om te bespreken wat goed gaat en wat beter kan. En vooral: door met de klant in gesprek te blijven. Want dat is en blijft de basis van Lean werken. Zo is de cirkel weer rond.

Ben jij benieuwd of de Lean-methode iets is voor jouw organisatie? Of wil jij meer weten over de 5 basisregels van de Lean-methode? Download dan nu mijn gratis weggever: 5 basisregels naar procesverbetering.


Tags

lean methode, Wat is lean


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN