november 6

Wat is de User Story binnen Scrum en zo schrijf je een kneitergoeie? 

0  comments

Wat is de User Story binnen Scrum en zo schrijf je een kneitergoeie? 

Een User Story binnen Scrum is de beschrijving van de klant (de user) over datgene wat hij nodig heeft. Dit gaat bijvoorbeeld over waar hij of zij het voor gebruikt, wat hij ermee wil doen en hoe vaak het gebruikt gaat worden. Het zijn een paar korte zinnen, zonder al teveel details. Het gaat in feite over alle eisen (binnen Scrum ook wel requirements genoemd) die de eindklant stelt aan datgene (dat kan een dienst zijn of een fysiek product) wat jouw team gaat bouwen of ontwikkelen. De User Story is dus belangrijk. Hoe belangrijk? Dat leg ik je graag uit aan de hand van een kort voorbeeld.

Ik ben een Lego-fan😊. Dus als ik start met een nieuwe groep en hen het belang van de User Story duidelijk wil maken, geef ik elk teamlid eenzelfde zakje met 6 legosteentjes. En dan vraag ik: kun je hier voor mij een eend van maken? Het resultaat is dat ik op z’n minst drie verschillende eendjes krijg. En dat is logisch, want ik heb ze niet verteld hoe het eendje eruit moet zijn. De requirements zijn niet duidelijk geformuleerd. Zo werkt het ook voor de User Story. Hoe duidelijker de requirements zijn, hoe groter de kans is dat hetgeen dat je ontwikkelt of bouwt voor de klant, uiteindelijk voldoet aan al zijn wensen en eisen. En hoe belangrijk is dat? Precies. Maar wat is nou het geheim van het schrijven van een kneitergoeie User Story? Lees deze blog en je krijgt het antwoord.

Dit is een veelgebruikt format voor een goede User Story

Résumé: user Story’s zorgen er dus voor dat iedereen in je team precies weet wat er gebouwd moet worden, waarvoor het gebouwd wordt en welke kwaliteitseisen daaraan zitten. Elke keer als er een User Story wordt opgeleverd, wordt er een stukje waarde geleverd voor de eindgebruiker. Oftewel: iets dat bijdraagt aan het oplossen van het ‘probleem’ van de eindklant. Hoe formuleer je nu een heldere User Story? Een veel gebruikt format voor een goede user story is deze:
Als (type gebruiker/eindklant).
Wil ik (gewenste functionaliteit, beschrijving van datgene dat ontwikkeld of gebouwd moet worden).
Zodat (verwachte waarde, de reden waarom het ontwikkeld moet worden).
Met behulp van dit format beschrijf je snel voor wie, wat en waarom je iets maakt. Een voorbeeld: als deelnemer aan een Scrum training, wil ik alle facetten van Scrum ontdekken en ervaren, zodat ik een goede Scrum Master kan worden.

Wat als de User Story’s toch niet helemaal duidelijk zijn?

Voor het antwoord op deze vraag doen we eerst een klein stapje terug. Het ontwikkelproces binnen de Scrum-methode wordt in kleine stukjes opgedeeld (zogenaamde sprints). Na elke sprint krijgt het team nieuwe feedback van de klant. Wat als je merkt dat de feedback over de functionaliteit van het (deel)product niet altijd even positief is? Dan is het slim om acceptatiecriteria toe te voegen aan de User Story’s. Die omschrijven namelijk hoe je weet dat wat er is ontwikkeld of gebouwd ook écht voldoet aan de wensen en eisen van de klant. Voor het voorbeeld hierboven kun je denken aan:
– er is een uitgebreid theorieboek waarin alle ins en outs van Scrum beschreven zijn.
– de Scrum-training bestaat voor een groot deel uit praktijkoefeningen.
– er is een Scrum-trainer die de benodigde diploma’s bezit.
De acceptatiecriteria zijn dus een extra hulpmiddel om heldere User Stories te formuleren en de beoogde functionaliteit van het product aan het einde van élke sprint te realiseren.

Dit moet je ook nog weten over de User Story

Wat je ook nog moet weten, is dat als de User Story afgevinkt wordt, hij verdwijnt. Het is dus geen duurzame documentatie, functionele beschrijving of gebruiksaanwijzing. Je moet het zien als een tool voor een effectieve uitwerking van de gebruikerswensen. Het bevordert bovendien de samenwerking en de communicatie tussen de teamleden en de Product Owner én je kunt flexibel meebewegen met voortschrijdend inzicht. De User Story’s worden immers na elke sprint opnieuw geformuleerd dan wel aangescherpt.

Wil jij meer weten over de User Story of kun jij wel wat hulp gebruiken bij het formuleren van kneitergoeie User Story’s? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.


Tags

scrum user story, User story, user story scrum


You may also like

Lean in je Reflexzonetherapiepraktijk

Lean in je Reflexzonetherapiepraktijk