december 8

Sprint planning

0  comments

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]Iedere sprint bestaat uit vier Scrum bijeenkomsten, te weten: Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review en Sprint Retrospective In dit artikel gaan we het hebben over de Sprint Planning.

De Sprint planning vind plaats voordat een nieuwe sprint begint -dus elke 2 of 4 weken. Hier wordt alles tot in detail gepland en concreet gemaakt. Zo weet iedereen wat er precies moet gebeuren.

Voorbereiding:

De Product Owner bereidt zich voor door de Product Backlog helemaal up-to-date en vooral ook inzichtelijk te maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat de Product Backlog Items voor de komende 2-4 Sprints helder zijn uitgewerkt, zodat er meerdere items in de Sprint passen. Product Backlog Items in de vorm van een User Story zijn “ready”: ze bevatten ook een inschatting van de inspanning en acceptatiecriteria.

Developers bereiden zich voor door de ready items door te nemen. Deze zijn ze in eerdere refinementsessies al tegengekomen, dus dit gaat lekker snel.

De Scrum Master faciliteert de Sprint Planning. Hij of zij zorgt er voor dat Product Owner en Development Team elkaar goed begrijpen en in de gestelde timebox tot een gedragen planning voor de sprint komen.

Daar gaan we… jouw Sprint Planning

Scrum Master: hij of zij zorgt dat iedereen zich aan de timebox houdt. Deze is voorafgaand aan de Sprint Planning vastgesteld. Een Sprint van 4 weken houdt een maximale timebox van 8 uur in.

Product Owner: hij of zij legt gedurende de Sprint Planning de Product Backlog Items met de hoogste prioriteit voor aan het Ontwikkelteam. De Product Owner licht ze toe, zodat het voor iedereen begrijpelijk is.

Ontwikkelteam: het team stelt vast welke hoeveel items zij oppakken. De lijst met de geselecteerde Product Backlog Items vormt de Sprint Backlog. Het Scrum Team stelt gezamenlijk een doel op waaruit blijkt wat er afgerond dient te zijn aan het eind van de sprint.

Genoeg items geselecteerd? Goed. Dan maakt het Ontwikkelteam een plan om het werk uit te voeren. Het kan bijvoorbeeld worden opgesplitst in kleine taken die niet groter zijn dan 1 dag werk. Deze taken hangen op het Scrum bord onder het kopje ‘To-Do’… En de sprint kan beginnen!

 

 
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]


Tags


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN