december 2

Scrum en Kanban, het zijn allebei agile methoden

0  comments

Scrum vs Kanban: dit zijn de overeenkomsten en de verschillen en in deze situaties kun je beter voor Kanban kiezen

Om meteen met de overeenkomsten te beginnen tussen Scrum vs Kanban: het zijn allebei agile methoden. Agile is een manier van werken, denken en organiseren, waardoor organisaties sneller en beter kunnen inspelen op veranderingen in de wereld. Bij beide methode wordt er gewerkt met een visueel bord om de voortgang van bepaalde taken bij te houden. En beide methoden helpen het ontwikkelteam om – sneller – producten te maken die beter aansluiten bij de wensen van de klant. Het is dus niet zo gek dat veel bedrijven worstelen met de vraag welke van de twee methoden het beste bij hen past. Maar hoewel beide methoden het agile werken als gedachtegoed hebben, zijn ze in de basis fundamenteel anders. In deze blog ontdek je de verschillen en leg ik je uit wanneer je beter kunt kiezen voor de Kanban methode.

Allereerst, wat is Scrum? Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik regelmatig schrijf over Scrum (en Lean). Wanneer je alle ins en outs wilt weten van Scrum werken, verwijs ik je dan ook graag door naar mijn blogpagina . In deze blog sta ik heel kort even stil bij het principe van Scrum werken: de essentie ervan is het op een flexibele en gestructureerde wijze ontwikkelen van een product. Het ontwikkelingsproces wordt opgedeeld in zogenaamde sprints. Na elke sprint wordt er een deelproduct opgeleverd. Daarna is er ruimte voor de klant op feedback te geven. Aan het einde van het proces levert het multidisciplinaire team een product af dat volledig aansluit bij de eisen en de wensen van een klant. En dan nu de Kanban methode.

Wat is Kanban?

Kanban betekent in het Japans ‘uithangbord’. Kanban werken start met het visualiseren van het werkproces op een Kanban bord en het creëren van een goede werkflow (Kanban flow). Het idee achter het Kanban bord is dat de visuele kracht ervan een positieve bijdrage levert aan het productieproces en de efficiëntie ervan. De goede werkflow ontstaat als de items op het Kanban bord nauwelijks stil staan. Het aantal taken moet dus groot genoeg zijn om alle teamleden betrokken te houden en verloren tijd tot een minimum te beperken. Maar klein genoeg om te voorkomen dat het werk wordt afgeraffeld. Binnen het agile gedachtegoed is Kanban dus een methode om producten te ontwikkelen, waarbij de nadruk ligt op just-in-time-levering: je start pas met nieuw werk als er capaciteit vrijkomt.

Scrum vs Kanban: dit zijn de belangrijkste verschillen

Een belangrijk verschil tussen Scrum vs Kanban, is dat er bij Scrum wordt gewerkt in sprints. Het team spreekt af wat er aan het einde van een sprint af is. Terwijl er bij Kanban sprake is van een doorlopende levering; de teamleden blijven gewoon werken aan de taken die binnenkomen. Dit betekent dat veranderingen bij Scrum pas bij een volgende sprint worden meegenomen; bij Kanban kan dat op ieder moment. En ander belangrijk verschil is dat er bij Scrum vaste rollen zijn, zoals de rol van de Product Owner en van de Scrum Master . Bij Kanban daarentegen zijn er geen vaste rollen. Er is vaak wel een projectmanager, maar het team wordt aangemoedigd om samen te werken en bij te springen als iemand overloopt van het werk.

Wanneer kies je nu voor de Kanban methode?

Kanban is de juiste methode voor jou als je de workflow binnen je project of organisatie – redelijk eenvoudig en snel – beheersbaar wilt maken en als continue levering belangrijk is. Ook als er veel ad hoc-klussen zijn, is de Kanban methode flexibeler dan de Scrum methode. Het zijn dus vooral teams die door een langere doorlooptijd en continue aanvoer van acties, niet in sprints kunnen werken. Wanneer zaken beter planbaar zijn, dan biedt Scrum uitkomst, een methode die vooral geschikt is voor projecten.

Het moge duidelijk zijn dat de Scrum- en Kanbanmethode beide goede tools zijn om (product)ontwikkelaars te ondersteunen in het ontwikkelingsproces. Welke methode je uiteindelijk kiest, hangt af van de behoeften, het team en de doelen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze? Of wil je meer informatie over Scrum werken of de Kanban methode? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.


Tags

Kanban bord, Kanban flow, Scrum vs Kanban


You may also like