juni 8

Scrum-methodiek: ontdek in welke situaties je het beter NIET kunt toepassen

0  comments

Scrum-methodiek: ontdek in welke situaties je het beter NIET kunt toepassen 

 De Scrum-methodiek kun je overal inzetten. Daar bedoel ik mee dat het niet alleen voor IT-projecten of in het bedrijfsleven toepasbaar is. Ook binnen je gezin of voor studenten is het een waardevol tool. Het is dan ook niet zo gek dat scrummen steeds populairder wordt. Maar hoewel het echt een fantastische methode is om bepaalde doelen te bereiken, betekent het niet dat je Scrum klakkeloos kunt inzetten. In sommige gevallen is het zelfs helemaal niet handig om volgens de Scrum-methodiek te werken. In deze blog leg ik je uit in welke situaties je deze geweldige tool beter niet kunt inzetten.

 

Wat is Scrum ook alweer? Voor degenen die dit niet helemaal scherp (meer) hebben: het is een werkwijze om op flexibele én gestructureerde wijze software te ontwikkelen in een snel veranderende omgeving. Het wordt ook vaak ingezet bij het ontwikkelen van een nieuw product, waarbij de klant nog niet goed weet wat hij wil. Er wordt gewerkt in een multidisciplinair dedicated team in zogenaamde sprints van 2-4 weken, waarna er telkens overleg plaatsvindt met de klant. Zo ontstaat er een product dat volledig voldoet aan de wensen en eisen van de klant.

 

Gebruik de Scrum-methodiek niet bij eenvoudige zaken 

Scrummen is kort gezegd dus een manier van werken om complexe zaken gemakkelijk te maken. Met andere woorden: je gebruikt de tool voor dingen waarvan je nog niet precies weet hoe het werkt, hoe groot het moet zijn, wat de wensen van de klant zijn of welke veranderingen van buitenaf van invloed zijn. Het zijn vooral de projecten die méér tijd en geld kosten dan gepland. Is dit herkenbaar voor jou? Dan is de Scrum-methodiek uitermate geschikt. Maar heb je iets al vaker gedaan? Gaat het je moeiteloos af en doe je de dingen met je ogen dicht? Weet iedereen precies wat hij of zij moet doen en is er overzicht en structuur? Dan is het niet zinvol om de Scrum-methode in te zetten.

Scrummen werkt niet bij een team dat werkt aan verschillende projecten 

Om Scrum te werken, heb je een dedicated team nodig: een team met het zelfde doel en een optimale focus om dat doel te bereiken. Heb jij een team dat, laten we zeggen uit acht mensen bestaat, die niet samen aan één project werken, maar met z’n allen misschien wel aan vier deelprojecten? Dan is de Scrum-methode niet de juiste tool voor jullie en kun je mogelijk beter Kanban werken. Heb je wél een dedicated team, maar kun je de rollen van Scrum Master en Product Owner niet goed invullen met de juiste mensen? Begin ook dan (nog) niet met scrummen.

Het Management Team staat niet achter de Scrum-methodiek 

Het ligt misschien voor de hand, maar als het Management Team niet mee wil in de transitie naar Scrum werken, begin er dan niet aan. Het kost namelijk veel energie en toewijding om een organisatie mee te nemen in de wereld van Scrum en medewerkers te leren werken volgens de Scrum-regels. Als het Management Team er niet achter staat, is het een onhaalbare zaak. Denk ook niet dat je binnen een paar maanden volledig Scrum werkt. Je moet er echt wel even de tijd voor nemen om het in te bedden in de organisatie.

 

Werken jullie echter met een dedicated team aan complexe projecten in een veranderende wereld? En staat het MT open voor een nieuwe werkwijze om op effectieve en gestructureerde wijze een nieuw product te ontwikkelen? Dan is Scrum een fantastische tool!

 

Wil je weten of de Scrum-methode de juiste tool is voor jouw organisatie? Of ben je benieuwd wat het alternatief Kanban werken precies inhoudt? Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.


Tags

scrum-methode, scrummen, Zoektermen Scrum methodiek


You may also like