oktober 7

Deze 3 problemen los ik (onder andere) voor jou op met Scrum en Lean

0  comments

Als gedreven ondernemer ben je ooit gestart met een idee. Vanuit dat idee heb je een dienst of product ontwikkeld waarmee jij zoveel mogelijk waarde kunt leveren aan je klanten. Vanzelfsprekend weet jij ook wat ervoor nodig is om dit te realiseren: een team dat goed samenwerkt en een organisatie waarin processen goed op elkaar aansluiten. Je wilt dan ook dat je medewerkers tevreden zijn, dat er weinig personeelsverloop is, dat er efficiënt gewerkt wordt en dat er geen tijd en materiaal verspild wordt. Alleen is de praktijk vaak weerbarstiger…

Want wat als je merkt dat het juist helemaal niet lekker loopt, maar dat het je niet lukt om de vinger op de pijnlijke plek te leggen? Wat als je personeel wegloopt vanwege de gespannen werksfeer? Of dat personeel staat te wachten naast een machine omdat er onvoldoende voorraad is? Of nog erger, dat je klant keer op keer niet tevreden is met het eindproduct? En wat als je er zelf gewoon helemaal niet meer uitkomt? Laat mij jou dan helpen! Met de Scrum- en Lean technieken krijg in jouw bedrijf weer op koers. In deze blog bespreek ik de 3 meest voorkomende problemen van ondernemers als jij, die ik oplos met Scrum en Lean. Lees dus snel verder…!

1. Scrum als remedie tegen het gemopper op de werkvloer en een te hoog ziekteverzuim

Deadlines gaan vaak gepaard met een hoge(re) werkdruk. Zeker als de deadline maar net gehaald wordt. Of net niet. Het zorgt voor stress en een dalende teamspirit. Dit is helaas de perfecte brandstof voor onderlig gedoe en gemopper op de werkvloer. En als deze situatie eerder de regel is dan de uitzondering, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Denk aan een te hoog personeelsverloop of een torenhoog ziekteverzuim. Hoe komt het nou dat de deadline van een project steeds maar weer in gevaar komt? Het team mist overzicht en structuur! Vaak weet niemand meer precies wie wat aan het doen is en waar ze precies staan. Scrum biedt hiervoor dé oplossing. Scrum faciliteert een flexibele en effectieve manier van werken die teams structuur biedt om een project op te leveren binnen de gestelde tijd én het budget. Dit zorgt gegarandeerd voor een gemotiveerd team!

2. Voorkom een overvol magazijn en uitval van machines met Lean

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: een overvol magazijn met producten die niet meer verkoopbaar zijn. Of een andere nachtrustverstoorder: machines die uitvallen omdat het onderhoud ervan niet (op tijd) plaatsvindt. Met de Lean-methode zorg ik ervoor dat jij weer lekker slaapt. Kort gezegd is Lean een manier om je bedrijfsprocessen te verbeteren door te werken zonder verspillingen. Je creëert inzicht in de activiteiten die ‘waardeloos zijn’ en die elimineer je. En je creëert inzicht in activiteiten die je moet doen om je bedrijf draaiende te houden, die verminder je en stem je op elkaar af. Zo ontstaat er flow. Je doet alleen wat nodig is, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van je machines. De flow ontstaat ook bij het op peil houden van je voorraad: je produceert op het moment dat de klant erom vraagt.

3. Scrum als oplossing wanneer je product niet (100%) aansluit bij de wensen van de klant

Dit probleem gaat in feite over het bestaansrecht van je bedrijf. Het gaat over het idee waar ik het aan het begin van deze blog over had. Het idee van waaruit jij je bedrijf ooit begon. Het idee waarmee jij zoveel mogelijk waarde wilde leveren aan je klant. Maar als klanten (keer op keer) teleurgesteld worden, lopen ze uiteindelijk bij je weg. Dit kan ik samen met jou voorkomen door de Scrum-methode toe te passen. De essentie van Scrum is het op een flexibele en gestructureerde wijze ontwikkelen van een product. Dit ontwikkelingsproces wordt opgedeeld in sprints en na elke sprint krijgt de klant de gelegenheid om feedback te leveren op het deel-product. Dit zorgt ervoor dat jij op tijd kunt bijsturen zodat je uiteindelijk een product oplevert waar de klant voor de volle 100% blij mee is.

Dit zijn, in een notendop, de meest voorkomende problemen die ik voor jou op kan lossen met Scrum en Lean. Maar er is nog veel meer winst te behalen! Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd of Scrum en Lean het antwoord is op jouw personeels- en/of organisatieproblemen? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking


Tags

agile, lean, scrum, scrummaster


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN