mei 15

Hier ontdek je alles over de verschillende Lean belts

0  comments

Lean is een fantastisch manier om kritisch naar je bedrijfsprocessen te kijken en deze te verbeteren. Lean betekent ‘slank’ of ‘mager’. In deze context gaat het over werken zonder verspillingen. Wil je hier meer over weten? In mijn eerdere blog over Lean werken lees je wat het precies inhoudt. In deze blog wil ik het namelijk over iets anders hebben: de verschillende Lean belts. Je kunt je misschien voorstellen dat er bepaalde kennis en vaardigheden voor nodig zijn om met de Lean methode naar bedrijfsprocessen te leren kijken, de activiteiten in je organisatie daadwerkelijk te verbeteren en processen te versnellen. Die kennis en vaardigheden kun je ontwikkelen door het volgen van trainingen en de zogenaamde Lean belts te behalen.

Lean wordt ook wel Lean Six Sigsma genoemd. Hierbinnen onderscheiden we verschillende trainingsniveaus. Die worden (net als in de oosterse vechtsport) uitgedrukt in gekleurde banden. Je hebt vast wel eens gehoord van de Zwarte band? Dit is de hoogste band en staat voor iemand die zeer getraind en ervaren is. Zo zijn er binnen Lean Six Sigma 5 ‘banden’: de Yellow belt, de Orange belt, de Green belt, de Black belt en de Master Black belt. De Lean belts geven aan welke rollen, taken en skills iemand heeft bij het beheren van de kwaliteitsprocessen. Met de Yellow belt beschik je over de basiskennis van Lean en met de Orange belt krijg je in je werk te maken met de tools en technieken van Lean. In deze blog focus ik me echter op de andere 3 belts. Want dit zijn de belts waarin ik gespecialiseerde Lean-trainingen geef/ga geven. 😊

Lean Green belt

De Lean Green belt is bedoeld voor afdelingsmanagers, projectleiders en medewerkers die werken aan procesverbetering. Voor het behalen van een Lean Green belt certificaat moet je de gehele cursus volgen. Cursisten worden getraind in het doorlopen van de DMAIC-cyclus: Define, Measure, Analyse, Improve en Control. Dit is een verbetercyclus waarmee je problemen in processen leert begrijpen en toepassen. Verder ontwikkel je competenties om verbetertrajecten te leiden en veranderingen blijvend vast te leggen. Je kunt bij mij de Online training of de Offline training volgen om de gecertificeerde Green Belt te behalen en leert dan onder andere alles over de basisprincipes van Lean, je leert verspillingen herkennen en je kunt (aan de hand van de DMAIC-cyclus) starten met het principe van continue verbetering.

Lean Black belt

Heb jij al een Green belt, maar wil jij je Lean-vaardigheden nog verder optimaliseren? Dan is het behalen van de Lean Black belt de juiste stap voor jou. Je bent na het behalen van dit certificaat niet alleen in staat om processen te verbeteren en te borgen, maar ook om complexe problemen op te lossen en (cultuur)veranderingen binnen de organisatie te realiseren. Ook deze training kun je zowel online als offline bij mij volgen. Hierin maak je onder andere kennis met zeer waardevolle tools als SIPOC en Kaizen. Je leert wat ze zijn en hoe je ze kunt toepassen. Maar dat is lang niet alles. Want het wereldwijd erkende Black belt certificaat dat je uiteindelijk krijgt, biedt jou de gelegenheid om van procesoptimalisatie je vak te maken. Het is dus een zeer uitgebreide, praktische training.

Master Black belt

Wat voegt de Master Black belt dan nog toe vraag je je misschien af? Heel veel! Want in feite ben je na het behalen van dit certificaat een zeer ervaren en capabele Lean Black belt met sterke leiderschap skills en een zeer goed ontwikkeld probleem oplossend vermogen. Je fungeert vaak als coach van Black belts, overziet de strategische belangen van de organisatie en coördineert kwaliteitsteams, vaak ook buiten de Nederlandse grenzen. Ook de training voor de Master Black belt kun je in de toekomst bij mij volgen. Dus houd vooral mijn website en de socials in de gaten om hierover op de hoogte blijven.

Wil je meer weten over de verschillende Lean belts? Of ben je geïnteresseerd in een van de trainingen? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.


Tags

lean, Lean Belt, Lean Belts


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN