De essentie van de Scrum-methode is het op flexibele en gestructureerde wijze ontwikkelen van software of een product dat volledig in lijn is met de wensen van de klant. Daarbij werk je in een dedicated team. Wat de meeste mensen inmiddels wel weten, is dat de methodiek niet alleen in IT-bedrijven wordt ingezet. In principe kun je Scrum overal toepassen. Althans, bijna overal. Er zijn situaties waarin je het beter niet kunt doen. Hierover lees je in een vorig blog. Maar wist je dat het voor studenten wél een zeer waardevolle tool is? Lees snel verder en ontdek hoe dat zit.
Tegenwoordig is een fatsoenlijke inwerkperiode bij een nieuwe werkgever eerder uitzondering dan regel. Als je al een tijdje meedraait op de arbeidsmarkt is dat wellicht niet zo’n probleem. Maar voor netafgestudeerde starters kan dat erg vervelend zijn. Kort gezegd worden studenten met eduScrum klaargestoomd voor de ‘echte wereld’. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de krachtige ceremonies, rollen en instrumenten van de Scrum-methode. Je kunt je misschien voorstellen dat het niet meevalt om dit in het onderwijs te implementeren. Maar de resultaten zijn fantastisch! In deze blog leg ik je graag uit hoe het werkt en wat die baanbrekende resultaten precies zijn.
Zo werkt eduScrum
EduScrum is een actieve vorm van samenwerking, waarbij leerlingen in teams opdrachten uitvoeren volgens een vast ritme. De studenten streven ernaar te werken in een multidisciplinair team. Dit houdt in dat er per team iemand inzit die goed is in een bepaald vak. Het team plant hun eigen activiteiten en houdt de voortgang bij. Je kunt de rol van de docenten vergelijken met die van de Product Owner en Scrum Master. Bij eduScrum ‘bepalen’ zij de taken, coachen ze de studenten en geven ze advies. Ze helpen om de taken volgens planning af te krijgen. Het team van studenten werkt zelfstandig en overlegt tussentijds met de leraren. Anders gezegd: de docent bepalen het WAAROM en de WAT, de leerlingen de HOE.
EduScrum is een middel voor het behalen van je Master
In feite is het belangrijkste doel van eduScrum het behalen van je diploma en uiteindelijk je Master. Bij eduScrum staat leren dan ook centraal: er is veel aandacht voor effectiever en efficiënter leren. Je leert 2x zoveel te doen in de helft van de tijd. Maar het gaat vooral ook om beter te leren samenwerken en jezelf beter te leren kennen. In dit leerproces spelen de Scrum-events een belangrijke rol. De stand-up waarmee elke les begint zorgt voor focus en verbinding en dat studenten aan de slag willen. De Retrospective, oftewel het evalueren en terugblikken, helpt de studenten om de samenwerking steeds te verbeteren. Ze worden zich bovendien bewust van hun eigen kwaliteiten. Uiteindelijk behalen ze dus niet alleen hun diploma of Master met mooie cijfers: studenten maken een enorme sprong in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Dit is het baanbrekende resultaat als je studeert volgens de eduScrum-methode
Met eduScrum leren studenten om eigenaar te zijn van hun leerproces, waardoor ze goed voorbereid worden op het zelfstandig werken. Ook leren ze om zelf verantwoordelijkheid te nemen en feedback te krijgen en te ontvangen. Dit resulteert in intrinsieke motivatie, plezier, persoonlijke groei en betere resultaten. Het is een zeer innovatieve manier van onderwijs, waarbij creativiteit, samenwerking, communicatie en kritisch denken centraal staan. Het baanbrekende resultaat?
Studenten die volgens de eduScrum-methode hebben gewerkt, hebben een grote voorsprong op afgestudeerden die alleen vakinhoudelijke kennis hebben opgedaan. En dit verbetert hun starterspositie op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Hoe waardevol is dat!?
Ben jij een gedreven docent(e) en wil jij meer weten over eduScrum? Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.