Dit is wat Scrum en Lean jou opleveren tijdens een fusie
Een bedrijfsfusie. Bij veel organisaties is het een moeizaam, langdurig proces. Dat is niet zo gek. Er komt veel bij kijken: de communicatie met alle stakeholders (werknemers, investeerders en klanten) moet goed zijn. Er moet rekening gehouden worden met cultuurverschillen. En niet in de laatste plaats: alle interne processen moeten geïntegreerd worden. Denk aan ERP-systemen, HR-systemen, CRM-systemen en productiesystemen. Een fusie brengt vaak grote veranderingen met zich mee voor alle betrokken medewerkers. Het is dus van groot belang dat je de medewerkers vanaf dag één betrekt in het fusieproces.
Natuurlijk, de basis voor een geslaagde fusie is dat het moet passen in de algemene strategie van alle betrokken bedrijven. De fusie moet er bovendien niet alleen op papier goed uitzien. Het moet klikken. Tussen de ondernemers van de fuserende bedrijven. Maar óók tussen de medewerkers. Zij moeten het uiteindelijk gaan doen samen. Die medewerkers zijn vaak onzeker: wat betekent de fusie voor mij? En voor mijn werkzaamheden? Wie worden mijn nieuwe collega’s? Daar ligt een uitdaging voor de leiding. Want hoe creëren jullie nu teams met gemotiveerde medewerkers, die na de fusie achter de (vernieuwde) taken staan en goed kunnen werken met de (gewijzigde) processen en systemen? Het antwoord is even simpel als verrassend: met Scrum en Lean.
1. Stel een Scrum-team samen per bedrijfsproces
Met Scrum werk je samen in een multidisciplinair team dat op flexibele wijze software of nieuwe producten ontwikkelt. Het gehele Scrum-proces kun je echter ook toepassen op het samenbrengen van bedrijfsprocessen. Dit doe je door per bedrijfsproces Scrum-teams te vormen. Bijvoorbeeld voor het financiële proces. In dit Scrum-team zitten financiële mensen van alle betrokken bedrijven. De mensen in het Scrum-team gaan met elkaar in gesprek: wat zijn jouw skills? Wat zijn die van mij? Welke systemen gebruiken jullie? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Het team pakt vervolgens het beste van beiden en gaat daarmee aan de slag. Tijdens iedere Scrum-sprint (van ca. 4 weken) werkt het team steeds een deel van het nieuwe proces uit. Dit doe je niet alleen voor het financiële proces. Je richt per bedrijfsproces een Scrum-team op dat op dezelfde manier te werk gaat.
2. Gebruik de technieken van Lean om bedrijfsprocessen samen te voegen
Met het Scrum-team ga je op basis van de Lean-technieken, de nieuwe processen in kaart brengen en uittekenen. En bepaal je samen de waardestromen per proces: welke activiteiten vervullen de behoefte van de klant en welke niet. Zo bepaalt het Scrum-team welke activiteiten je bedrijf draaiende houden, die moet je verminderen. En welke activiteiten ‘waardeloos’ zijn, die je moet elimineren. Tijdens een volgende sprint werkt het team op gedetailleerde wijze het volgende procesdeel uit. Gedurende het gehele traject pas je ook de andere Scrum-events toe: de sprint planning (het team bepaalt het sprintdoel), daily stand-up (het team bespreekt maximaal 15 minuten per dag de voortgang), sprint review (oplevering deelproces en evaluatie) en de sprint retrospectieve (team- en procesevaluatie).
3. Dit levert Scrum en Lean jou op tijdens een fusie
Tijdens het samenvoegen van alle bedrijfsprocessen ben je dus constant bezig met het zo efficiënt mogelijk maken van de nieuwe organisatie. Niet door elkaar eruit te werken, maar door elkaar te versterken. Het resultaat? Geoptimaliseerde processen waar iedere medewerker achterstaat en die volledig aansluiten bij de behoefte van de klant. En dat niet alleen. Tijdens het hele fusieproces werkt het team zeer nauw samen. De medewerkers leren elkaar dus direct heel goed kennen. Je ontdekt elkaars kwaliteiten, vult elkaar aan en creëert op die manier sterke, nieuwe teams. Teams die sámen de nieuwe organisatie naar het volgende level tillen.
Gaat jouw bedrijf fuseren? Of verloopt de fusie moeizaam? En wil je weten wat Scrum en Lean hierin kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.