Dit is wat de Scrum Product Owner wel én niet doet
Binnen het Scrum-team zijn er 3 basisrollen: de Scrum Master, de Product Owner (PO) en de leden van het team, ook wel de Developers genoemd. Dit team werkt volledig zelfstandig aan de ontwikkeling van een product. In een vorig blog heb ik de rol van de Scrum Master onder de loep genomen. In deze blog wil ik een andere cruciale rol binnen Scrum toelichten: die van de Product Owner. Wat is een Product Owner? Om meteen een misverstand uit de weg te ruimen: de project manager binnen een organisatie wordt binnen de Scrum-methode niet automatisch de Product Owner. De rol van de project manager wordt namelijk onderverdeeld over de 3 bovengenoemde rollen. Maar wat maakt de rol van de Product Owner dan zo belangrijk?
De Product Owner zorgt er in feite voor dat de waarde van het te ontwikkelen product maximaal is. Best belangrijk toch? 😉 De voornaamste tool die hij heeft om dat te realiseren is de Product backlog. Die bestaat uit een lijst met items (user story’s) die uitgevoerd moeten worden tijdens een zogenaamde sprint. Een user story is een korte beschrijving van de wensen en eisen van de eindklant (de user). De Product Owner zorgt ervoor dat het team ongestoord de Product backlog kan uitvoeren en realiseren. Hij monitort de voortgang en zorgt ervoor dat alle sprintdoelen gehaald worden. Dit was een lang verhaal in het kort. In deze blog ga ik nog wat dieper op de rol van PO in. Ambieer jij een functie als Product Owner? Lees dan snel verder.
De Product Owner behartigt de belangen van de klant
Scrum staat voor het ontwikkelen van een product dat volledig voldoet aan de wensen en eisen van de eindklant. Binnen de Scrum-methode is het dan ook cruciaal dat de belangen van de klant goed zijn vertegenwoordigd. En die taak ligt heel specifiek bij de Product Owner. De Product Owner kan ook de opdrachtgever zélf zijn. Daarnaast is hij onderdeel van het Scrum-team. Welke competenties dus cruciaal zijn voor een Product Owner? Jij moet beschikken over sterke communicatieve vaardigheden en jij moet je moeiteloos in kunnen leven in de wensen en eisen van de klant.
De Scrum Product Owner is de spin in het web
Een andere belangrijke taak van de Scrum Product Owner is het managen van alle stakeholders. Hij is de spin in het web. Oftewel: de belangrijkste schakel tussen de opdrachtgever, de directie, het Scrum-team en alle betrokken afdelingen. Het samenwerken en communiceren met de Scrum Master en Developers is daarin heel erg belangrijk. Het is aan de PO om alle stakeholders te betrekken voor feedback. Op basis van die feedback kan de PO de toegevoegde waarde voor het product goed inschatten en weer omzetten naar user story’s voor de Product Backlog. En zo is die cirkel weer rond. Goed om te weten: de PO bepaalt dan wel wat er gedaan moet worden, maar de Developers zijn volledig vrij in hoe ze de dingen aanpakken.
De PO stuurt binnen Scrum bij op die stip op de horizon (visie)
De input van de wensen, eisen en behoeften van alle stakeholders gebruikt de Product Owner om een visie te creëren op het eindproduct. Hierin neemt hij de marktontwikkelingen mee. Het analyseren van de markt is dus ook een enorm belangrijke taak voor de Product Owner. De Sprint Planning meeting is hét moment om deze bevindingen te delen met het team. Om vervolgens op basis van alle belangen (de juiste) beslissingen te nemen. En om waar nodig, bij te sturen op die stip op de horizon.
Je kunt je voorstellen dat de rol van de Product Owner niet iets is wat je er even bij doet. Het is een fulltime job die vraagt om 100% betrokkenheid en focus!
Ben jij geïnteresseerd in het vervullen van de rol van Product Owner? Of wil je weten over welke competenties en vaardigheden je nog méér moet beschikken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.