Definition of Done: wat is het en dit gebeurt er als hij niet (helder) geformuleerd is
Definition of Done, letterlijk betekent het: de definitie van gedaan. Met andere woorden: wanneer kan een bepaalde actie als afgerond worden beschouwd. Binnen de Scrum-methode heb je wat uitleg over enkele Scrum-termen nodig om de DoD te begrijpen. Komt ie. Binnen Scrum is de Definition of Done een checklist met niet-functionele kwaliteitseisen die voor alle user story’s gelden. Een user story is een korte beschrijving van de wensen en eisen van de eindklant (de user). Bijvoorbeeld wat hij met het product wil doen. Het zijn een paar korte zinnen, zonder al te veel details. De user story’s zijn op hun beurt onderdeel van de Product Backlog, die in feite dus bestaat uit een lijst van functionaliteiten die een product moet bevatten. Tot zover duidelijk? Oké, dan ga ik verder.
Tijdens de start van iedere sprint wordt de Definition of Done besproken en eventueel aangescherpt. En aan het einde van de sprint (tijdens de sprint review) moet iedereen in het team het eens zijn over wanneer een Product Backlog als ‘done’ kan worden beschouwd. Op die manier borgt het team de kwaliteit van het uiteindelijk op te leveren product. Om een team goed te laten functioneren, is het dus heel erg belangrijk dat iedereen dezelfde Definition of Done heeft. Is dit niet het geval, dan is dit een voedingsbodem voor misverstanden en conflicten. Met alle gevolgen van dien. Toch kom ik nog vaak tegen dat de DoD niet (helder) is geformuleerd. In deze blog leg ik je graag uit wat in dat geval (nog meer) de gevolgen kunnen zijn.
Zonder Definition of Done kan de planning in de soep lopen
Een Definition of Done is binnen Scrum zoals gezegd een checklist met niet-functionele kwaliteitseisen die voor alle user story’s gelden. Zoals standaarden die gebruikt moeten worden, testen die gedaan moeten worden of documentatie die bijgewerkt moet worden. Zonder heldere DoD kan het scrumteam tijdens de sprint of tijdens de Sprint Review verrast worden door nieuwe kwaliteitseisen. Met als gevolg dat de sprintplanning niet gehaald wordt en dat de algehele planning voor de oplevering van het product in de soep loopt. Verder is het zo dat de kwaliteitseisen uit de DoD leiden tot taken. Zoals het opstellen van nieuwe testscenario’s. Zonder DoD zijn die taken niet bekend en kunnen ze dus ook niet van tevoren ingepland worden. Dit verkleint de kans dat deze taken tijdig afgerond worden en dat de (sprint)planning gehaald wordt.
Als de Definition of Done ontbreekt kan de klant het vertrouwen verliezen
Tijdens de Sprint Review wordt het resultaat van de sprint gepresenteerd aan de klant. Als de klant tijdens deze meeting vragen stelt over bijvoorbeeld het testen van het product, moet het team hier een duidelijk antwoord op kunnen geven. Of als de eindklant wil weten of de documentatie in orde is (je moet dan denken aan een handleiding, een trainingsdocument of een technisch document voor de beheerder), dan wil je als team natuurlijk volmondig ‘ja’ kunnen zeggen en de betreffende documentatie moeiteloos kunnen overhandigen. Wanneer de klant keer op keer hoort dat deze zaken niet op orde zijn, is de kans groot dat hij het vertrouwen in het team verliest. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de samenwerking met de klant, maar ook binnen het team kan dit leiden tot onvrede en demotivatie.
Zonder DoD voldoet het product mogelijk niet aan de eisen van de eindklant
En last but not least: zonder heldere DoD voldoet het product mogelijk niet aan de eisen van de eindklant. Want als het product bijvoorbeeld niet volgens de juiste standaarden wordt getest, kan dit ertoe leiden dat een product uiteindelijk met cruciale fouten aan de klant wordt opgeleverd.
Dit wil jij natuurlijk allemaal voorkomen! Toch?
Daarom help ik je graag bij het vaststellen van een duidelijke Definition of Done. Meer weten? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.