september 23

Belbin groepsrollen test: wat is het en is de deze test iets voor jou(w team)?

0  comments

De Belbin groepsrollen test zet ik regelmatig in bij mijn klanten. Waarom? Omdat het succes van Scrum staat of valt met hoe het team functioneert en samenwerkt. De Belbin test is echt een fanatische manier om hét perfecte team samen te stellen. Binnen de Scrum-methodiek wordt er gewerkt in een multidisciplinair team. Zodat het proces vanuit verschillende kanten belicht wordt. Dit gaat dus over expertises. Maar als je een goed functionerend team wilt hebben, is het óók belangrijk dat je verschillende type mensen in je team hebt. Stel je maar eens voor wat er gebeurt als je bijvoorbeeld alleen maar leiders in je team hebt… Begrijp je wat ik bedoel? Om ervoor te zorgen dat er niet alleen maar kapiteins op het schip staan, is de Belbin groepsrollen test ideaal.

 Wat is de Belbin teamrollen test nu precies? Daarvoor gaan we even terug in de tijd. De Britse psycholoog Meredith Belbin (1926) deed in de jaren 70 onderzoek naar het functioneren van teams. Hij is bekend door zijn onderzoek naar effectiviteit van managementteams en bewees dat mensen 9 soorten rollen kunnen aannemen. En dat elke rol kwaliteiten en valkuilen heeft. Volgens hem functioneert een team het best als alle rollen vertegenwoordigd zijn. Want dan vult een team elkaar goed aan en versterken de leden elkaar. Inmiddels is het Belbin teamrolmodel een beproefde methode om de verschillende rollen van de teamleden te leren kennen, te begrijpen en vooral ook te benutten. Of het iets is voor jouw team? Je ontdekt het als je verder leest.

 Dit zijn de teamrollen binnen de Belbin test  

De Belbin teamrollen test onderscheidt zoals gezegd 9 rollen. Die zijn onder te verdelen in 4 categorieën:

  1. Doen: de Bedrijfsman en de Brononderzoeker.
  2. Denken: de Plant, de Monitor
  3. Willen: de Vormer, de Voorzitter
  4. Voelen: de Zorgdrager, de Groepswerker

Als laatste rol is er nog de Specialist. Hij of zij weet vaak heel veel van heel weinig en brengt een bepaalde specifieke deskundigheid binnen het team. De Bedrijfsman is stabiel, nuchter en beheerst. Het is een taakgerichte aanpakker. Een valkuil is dat de Bedrijfsman soms een wat starre houding aanneemt en niet flexibel is. De Groepswerker is extravert, sociaal en gevoelig. Hij kan daarentegen slecht tegen stress en conflicten. De Monitor is analytisch en heeft een kritische helicopterview. Hij heeft als valkuil dat hij geen knopen door kan hakken. Je kunt je vast wel voorstellen dat deze verschillende rollen allemaal van grote waarde zijn en samen een sterke mix vormen. Wil je een uitgebreide toelichting over alle rollen? Neem dan gerust even (gratis en vrijblijvend) contact met mij op.

Wist je dit al over de Belbin test? 

Wist je dat de Belbin test niet alleen wordt gebruikt bij het coachen en samenstellen van teams, maar ook van individuen, functies en organisaties? Zo kun je met Belbin bepaalde gedragskenmerken van een persoon matchen met die van een functie. Als individu kun jij je bewust worden van je natuurlijke rollen en kwaliteiten. Handig als je ergens gaat solliciteren! En als organisatie is de Belbin test een geschikte tool om de cultuur binnen de organisatie in kaart te brengen. Zelf zet ik hem met name in om een team beter te laten functioneren. De Belbin test geeft namelijk zoals al benoemd inzicht in welke rollen iemand van nature aanneemt. Daardoor kun je de werkzaamheden beter verdelen en fijner samenwerken. Ook ga je elkaar meer waarderen omdat je elkaars kwaliteiten leert kennen. Dit resulteert in een gezonde groepsdynamiek en een ijzersterk team.

Is de Belbin groepsrollen test iets voor jouw team?

Ik ben van mening dat de Belbin groepsrollen test een waardevolle tool is voor élke manager die een team samenstelt of aanstuurt. Voor teams waarbinnen er frictie is ontstaan, maar ook voor teams die al goed functioneren. Want de inzichten die eruit voortkomen zorgen ervoor dat jouw team (nóg) beter gaat samenwerken. Hoe waardevol zou dat zijn voor jouw bedrijf?

Wil je meer weten over de Belbin test? Of wil je de Belbin test toepassen binnen jouw team en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.


Tags

Belbin, rollen, team


You may also like

LEAN op kantoor

LEAN op kantoor

Kwaliteitsborging met LEAN

Kwaliteitsborging met LEAN