5x waarom methode: ontdek eenvoudig de oorzaak van het probleem
Lean werken gaat over het zo efficiënt mogelijk maken van processen. Het analyseren van een probleem is daarbij heel erg belangrijk. Er zijn verschillende methodes om de oorzaak van een probleem te achterhalen. Zoals het Ishikawa-diagram waarover ik in mijn vorige blog vertelde. Dit keer wil ik een andere zeer effectieve manier uitlichten: de 5x waarom methode. Het Ishikawa-diagram wordt overigens vaak samen ingezet met de 5x waarom methode. En dat is niet zo gek, want de uitvinder van beide methodes is een en dezelfde man: de Japanner Sakichi Toyoda.
Sakichi Toyoda wordt gezien als de vader van de Japanse industriële revolutie. Hij was de oprichter van het automerk Toyota en in die tijd bedacht hij de 5x waarom methode. In de Toyota-fabriek werd deze eenvoudige techniek een begrip. Want de methode is even simpel als effectief. Het is in feite een methode waarbij je de ‘waaromvraag’ blijft stellen op de antwoorden die je krijgt. Zo prik je door de symptomen heen en kom je tot de dieperliggende kern van het probleem. Meer weten? Aan de hand van een klassiek voorbeeld leg ik je graag uit hoe je de 5x waarom methode in de praktijk succesvol toepast.
5w methode: je begint met het samenstellen van het team
In een stad stonden prachtige kunstwerken. Alleen waren de kosten voor het onderhoud erg hoog en de gemeente moest bezuinigen. Het is bij de 5w methode op de eerste plaats erg belangrijk dat er een team samengesteld wordt van mensen die de details van het probleem kennen. In dit geval werd het team van de reinigingsdienst van de gemeente bij elkaar geroepen. Allereerst werd het probleem gedeeld met dit team. Vervolgens werd de eerste waaromvraag gesteld: waarom is er zoveel onderhoud nodig? Want door het vele onderhoud liepen de kosten zo hoog op. Het is belangrijk dat je het team uitlegt dat de antwoorden bij de 5x waarom methode feiten moeten zijn een géén aannames of theorieën.
Gebruik het antwoord op de waaromvraag voor de volgende vraag
Zo was het antwoord op de eerste vraag: we moeten de kunstwerken elk half jaar schoonspuiten en waar nodig opnieuw schilderen. Het antwoord op de waaromvraag gebruik je om de volgende vraag te stellen. Dus: waarom moeten de kunstwerken steeds schoongemaakt en geschilderd worden? Het antwoord hierop was: omdat ze onder de vogelpoep zitten, door de vele vogels in de stad. Waaromvraag 3 werd dus: waarom zijn er dan zoveel vogels in de stad? Het antwoord: omdat er zoveel spinnen op de kunstwerken zitten. Vervolgens waaromvraag 4: waarom zitten die spinnen daar? Het antwoord: omdat er zoveel insecten zitten. Waaromvraag 5: waarom zitten die insecten er?
Stop niet te vroeg met de 5x waarom methode
Het antwoord op de 5e waaromvraag onthulde het daadwerkelijke probleem: omdat de kunstwerken ’s avonds en ’s nachts verlicht werden en de insecten op de lampen afkwamen. De oplossing voor dit probleem was heerlijk simpel: de lichten werden voortaan later aangezet. Hierdoor zaten er veel minder insecten op de kunstwerken, trokken ze minder spinnen aan, kwamen er minder vogels op af en was er minder vogelpoep op de kunstwerken. Hierdoor konden de schoonmaakkosten drastisch worden verlaagd én gingen de energiekosten ook nog eens omlaag.
Dit voorbeeld laat ook heel goed zien dat je je niet moet laten verleiden om te vroeg te stoppen met doorvragen. Want dan mis je alsnog het daadwerkelijke probleem en ga je over tot symptoombestrijding. Het heet niet voor niets de 5x waarom methode 😉
Wil je weten of de 5x waarom methode de juiste tool is om de oorzaak van jouw probleem te achterhalen? Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.